Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
10.5.2004, Zdeněk Kabát, článek
Přibližně 3 týdny po vypuštění GeForce 6800 vrací kanadská ATi Technologies úder - Radeon X800 vyvíjený pod kódovým označením Loki je na světě. V jádru je čip sice podobný předchozím, ale přichází navíc s masivním paralelismem (až 16 pixel pipeline), novou technologií 3Dc a úpravami v paměťovém řadiči a FSAA. V článku najdete detaily o nové "tajné zbrani" ATi.
Earendil | 27.6.200413:56
Měl jsem možnost porovnat obě karty ­- jak GFX6800 tak X800. Ve hrách byly výkony obou karet celkem hodně vyrovnané ­- jednou to šlo lépe nVidii, jednou ATIně.

Problém, se kterým jsem se ale setkal byl, že zatímco nVidia se ve hrách rozjela ­"prvním klikem­", s ATInou jsem občas musel ručně přepisovat INI soubory her, aby karta pracovala korektně, což je dost ostuda ­(řekl bych hlavně ovladačů ATI­).

Po tom, co jsem taktnul procesor z 3,4 na 4,5 GHz ­(uporňuji, že se jednalo o testovací sestavu, nikoliv bohužel můj osobní komp­), výkon u ATI karty zůstal na přibližně stejné úrovni ­(šel nahoru asi o 10%­), zatímco nVidia dost vydatně zrychlila ­(naměřil jsem v průměru 28% nárůst výkonu­).
Mňo, to by asitak bylo k výkonu ve hrách ­- prostě záleží na tom, jaká hra je optimalizovaná na jakou kartu.

Protože ale počítač mám i na jiné věci, ne jen na hraní her, prubnul jsem různé profesionální 3D modelovací programy. Zde bylo citelně znát, že X800 je stvořena čistě pro hry, neboť dosahovala ubohého framerate okolo 4­-5 FPS, zatímco FX6800 se držela okolo 38­-47 FPS. Ale spíš se domnívám, že se opět jedná o optimalizaci softwaru a driverů.

Tím je pro mě asi věc jasná. Když by se v bance spletli a připsali mi na účet dostatečnou sumičku, radši bych šel do nVidie než do ATI.

Pokud bych ale potřeboval kartu jenom na hry, pak už by bylo dost o čem přemýšlet.
Odpovědět0  0
Theo | 29.5.200412:34
Chci přispět do této diskuse ohledně srovnání karet GeForce 3Ti 200 a Radeon 9800Pro Atlantis. Předem upozornuji že se jedná o můj subjektivní názor.A tedˇk věci nechci srovnávat výkon ten se srovnat nedá ­(koneckonců ani cena­) ale chci upozornit na můj dojem ohledně kvality obrazu a hlavně kvality a mžnostem ovladačů.A rovnou říkám Radeon 9800Pro je pro mne velkým zklamáním.Po pročtení několika diskusních for jsem nabyl dojmu že karty ATI produkují vizuálně lepší obraz než karty od NVidie.Já toto nemohu potvrdit ba právě naopak karta od NVidie má lepší obraz jak při přehrávání videa tak při hraní her hlavně detaily textur se mi zdají u NVidie podstatně lepší .Na vině jsou podle mne ovladače o kterých se chci také zmínit jelikož byly pro mne největším zklamáním.Ovladače od NVidie jsou na 100% lepší jak co do možnostem nastavení např.možnost vytvoření různých profilů : barev,Direct 3D,Open Gl a přímí přístup k těmto profilům tak i k nastavením výkonnosti systému ,antialiasingu,anizotropního filtrování .Vše se dá jednoduše měnit a ovládat jediným stiskem tlačítka přes ikonu v systray.Nic takového u Radeonu není!!!I v samotných ovladačích kde se vytvářejí tyto profily je vyřešeno vše jednodušeji přehledněji a hlavně vše vždy funguje tak jak má!!!Například nastavení barev má na rozdíl od ATI digitální rezonanci a i ostatní oladání ­(gama, jas,kontrast­)fungují lépe než u ATI.Dále bych se chtěl zmínit o problémech při taktování karty ATI kdy při nastavení taktu jeho uložení se po restartu objevují ůplně jiné hodnoty než jsem nastavil.­(pro informaci používam Catalist ver.4,5 a RadLinker 1009­).Co se týče taktování u NVidie ­(ovladače 4523­) stačí po zmněně taktu spustit testovací nastavení ­(což ATI také nemá­)zaškrtnout použít při spouštění a co si nastavíte to tam také zůstane.Dále pak jsem si všiml například ve hře GTA Vice City vypadavaní textur u objektů , a u NHL2004 zase chybý různé efekty na ledě které bez problému zobrazovala i karta GeForce 3 která nemá ani podporu Dx9.Závěrem chci říct Radeon 9800 není špatná karta ale co se týče ovladačů mohla by se firma ATI ještě hodně učit od firmy NVidia!!! Pro zajímavost píši konfigurace a výsledky testů.První sestava Duron 1Ghz takt 1,3+ Graf.k.GeForce 3 Ti200+ 320MbSDRAM133 + WinXP Prof 3DMark2001: 5317b. 3Dmark2003:896b. Druhá sestava AMD Athlon 3000+64bit­(zákl.takt2Ghz takt2.2Ghz­) Graf.karta Radeon 9800Pro + 512MbDDR400+ WinXP prof. 3Dmark 2001:20197b. 3DMark2003:6244b.
Odpovědět0  0
starmen (438) | 30.5.200419:02
Add Obraz: Byl stejný monitor? Jinak já mám R9500 PRO a co se týče oproti GF4 si teda vůbec nestěžuju a co se týče nělkterých efektů, tak u NHL2004 nevím, ale u jiných naprosto bezproblémů a spíše jsou teda hezčí u mě. Co se týče přhrávání videa tak nevím, neporovnával jsem přímo s nV,ale obraz mám poměrně dobrý. Vypadávání textur osobně nikde nepozoruji, ale GTA VC jsem nehrál.

Add Ovladače: Tak zrovna ovladače se mi zdají na ATI oproti nV pro mě daleko přehlednější a lepší. Spíše je to podle mne o zvyku nebo o tom, co daný uživatel vyžaduje. Možná nemá ATI propracované tolik profily, ale zase má perfektně ­(aspoň z mého pohledu­) vyřešen problém více monitorů­/TV apod. ­- zobrazování na více zařízení a taky VPU recover je poměrně kvalitní feautrka. Ne jednou mi např.nějaká beta přehravače zamrzla PC a za chvíli se oběvila hláška o restartování GK bez nutnosti resetu PC ­(ikdyž možná tím ATI taky trošku žehlí nějaké interní problémy, ale já žádné nemám. S konvenčními ­(Full­) verzemi se mi to snad ještě nekouslo­). Možná co se týče profilování, tak se má co učit ATI, ale co se týče podpory více monitorů apod. se má co učit nV ­(nejnovější drivery nV jsem ale neviděl­).

Přetaktování: jednak to může dělat taktovací program, druhak mají některé ATI ­(hlavně od Sapphire­) blokované BIOSY a aby šli taktovat, tak se musí nahrát jiný BIOS ­(bohužel taky můj problém­) a třeťak jsou blokované i některé verze ovladačů ­(teď nevím jestli od 3.x všechny nebo ne­) a řeší se to odblokováním ovladačů nebo používáním např. OMEGA apod.

Odpovědět0  0
ALF | 2.6.20049:43
2Starmen: nemusi se nahravat BIOS. Mam Sapphire R9200 a stacilo natahnout omegy verzi 3.8 a vyssi a taktovani jde uplne normalne. :­)
A co se tyce puvodniho threadu tak to ze ATI nema test po OC je zcestne... Ma staci mit novy ATI tool, ale i kdyby nemela koho to sere, proste si pustim Aquamark. Ted da karte urcite vetsi zahul a spis se ukazi chyby nez na nejake rotujici kostce...
Odpovědět0  0
ALF | 21.5.200410:51
Taky osobne nechapu lidi kteri si jdou koupit novou X800XT ci GF6800U, kdyz i takova 9600PRO kterou stejne uz vlastni v klidu zvlada i nejnovejsi tituly a to min. za tretinovou cenu.
sam si ted jdu koupit GF4Ti4800SE za nejake 2tis. je to sice 2generace zpet ale bude v klidu stacit.Kdyz hraju tak tak 800x600 co z toho budu mit kdyz budu hrat 1600x1200? pixel bude misto 0,6x0,6mm jen 0,4x0,4 no a? co z toho? Jsem rad ze vychazi takove supr grafarny ale jen kvuli tomu ze klesne cena tech predchozich. dokud mi VGA vse zvlada alespon 800x600x16 low detail nevidim duvod jit si koupit neco jineho...
tak o tech PS3, ty jsou vam dnes platne asi jako mrtvemu PlayStation, nVidia by se misto vyhrkavani prerostly mega novinek mela jednou zamyslet a optimalizovat vyrobni procesy a hlavne zlepsit algoritmy VPU. Je totiz videt ze ATI ma jednoznacne ­"inteligentnejsi­" cip. nVidia proste sazi na hruby vykon coz ne vzdy pomaha ale naproti tomu cip ATI si sedne da si kafíčko zamyslí se jak to nejlepe udelat a az pak jde na vec...
Dokud bude existovat vystizna prezdivka GF ­"DustBuster­", vystihujici masivni a urvane chlazeni nemuze byt v ere kdy jsou snahy o tiche PC uspet. kdo by poslouchal kraval nejakych 40 ­- 50dB?
Jsou to proste magori 16let kterym slovo prace nerika vubec nic krom toho si mysli, ze je to nejaky cizi slovo nebo nadavka a rodice pak jen solí.... a jeste v klidu aby ty svoje fakany uspokojili. I rodice by se meli zamyslet, majetek neni vse!!! zkuste treba ty svoje ratolesti misto nakupu super HW vyhnat taky ven treba na kolo, mozna ze pak z nich nebudou sadelne koule a Astma Rulez... Proc si myslite ze jsou lide tak krehky? pac drepi doma u bedny a pohyb nikde!! Ja sportuju a za poslednich 10let jsem mel nejvic tak rymu... zamyslete se lidi!!
Odpovědět0  0
Begomot | 17.5.200412:42
PS.30 budou hry využívat skutečne nejdříve za rok , ale to není tak podstatné. Podstatné ale je, na jak dlouhou dobu si grafické karty pořizujete, když mluvíte o GF 6800 za pár 10 tisíc korun tak si ji asi nekupujete na rok ­/pokud nejste Jarda Jágr­/ a takovou kartu budete používat další 4 roky pak si PS.30 fakt užijete a má smysl se o tom bavit. Ati má lepší politiku vůči zákazníkovi a je mi proto mnohem milejší, na druhou stranu NVidia se odvážněji pouští do nových technologií a za to jí taky dík protože tak výrazně pomáhá posunovat technogie vpřed. Jinak jsem docela zvědavej až se někdy ve vzdálený budoucnosti objeví předimenzovanej už skutečně multimediální PlayStation 3 za dvešní cenu samostatné GF 6800 a vy budete vědět že bude mít takový rezervy že na něm budete hrát cokoliv ještě třeba 8 let. Pak to asi bude lepší volby než furt kupovat lepší a lepší železa ,procesory atd. Navíc když Vám už dnešní průměrný počítač stačí na téměř všechny aplikace s vyjíkou her na dalších 5­-10let.
Odpovědět0  0
starmen (438) | 17.5.200414:53
Mno za 4 roky si na GF6800 s novými hrami člověk asi ani neškrtne asi jako teď na Riva TNT­/TNT2 ­(cca taky 4 roky staré karty­). Osobně jsem jen jednou koupil dražší kartu ­(novinku­) a to Radeon 32MB DDR ­(v podstatě R7500­) a za dva a půl roku jsem byl s ní pěkně omezován po výkonostní stránce. Takže životnost i těch nejrychlejších karet je tak max. 2 ­- 3 roky pokud chce člověk hrát ty nejnovější hry a nevadímu, že koncem životnosti bude hrát na hodně snížené detaily. Nechci předbíhat a nejsem jasnovidec, ale myslím, že jakmile se začnou pořádně rozšiřovat hry pro PS 3.0, tak už bude GF6800 starý železo ­(ale nemusí tak být­). Taky se ale může stát, že se vývoj a vydávání rychlejších karet zastaví např. kvůli technologickým limitům.

Co se týče pouštění do nových technologií, tak nevím nevím. Jednak nové featurky dávají obě firmy a druhak nV teď přeskočila celou jednu etapu ­(nV40 je nV45­), takže k tomuto pokroku byla spíš přitlačena. Je ale pravdou, že GeForce, GeForce 3 i GF6800 jsou v jistém směru novátorské. Revoluční nechci říkat, neboť se to říká o každé druhé generaci. Ještě mám v živé paměti ovace při vydání GeForce, GeForce 3 a teď GF6800. Pořád je to ­"Revoluce jako tu ještě nebyla­".. :­-D. Pro mě byla zatím snad jediná revoluce a to Voodoo 1, ikdyž jsem jej nevlastnil.

PlayStation 3: Hehe :­-D. Ještě teď mám v živé paměti jak se spekulovalo o Xboxu před jeho vydáním zda nahradí PCčka. Měl mít v sobě procesor PIII Coopermine ­(tuším 733MHz, ale specifikace se měnily­) a hlavně revoluční GK od nV s brutálním výkonem, která se v PC snad ani neměla oběvit nebo až za dlouhou dobu. Taktéž se začali licencovat herní tituly pouze pro tuto platformu ­(HALLO­). MS tenkrát narval pěkný prachy do nV aby mu vyvinula GK jádro.To jádro byla v podstatě GF3 a kde dneska je tato karta a kde je dneska PIII Coopermine 733 MHz že.. :­-D. A kdy vyšlo Hallo a na čem se hraje že.. :­-D Opravdu novinky chce příjmat s chladnou hlavou ;­-­).
A taková rezerva pravděpodobně nikdy nebude, protože jakmile je jistý výkon, tak se ve hrách vždy najde pro něj uplatnění ­(alespoň prozatím­).

A průměrné PC na 5­-10 let ? Mno nevím, ale před deseti lety tu byly tak cca 486tky. A pokud už člověk dělá jen obyčejnej kancl, tak nějaký to PII ­(cca 5 let­) by mu stačit mohlo. Ale málo kdo má na kancl. práci linux a M$ aplikace jsou hodně rozežraný. Aby např. slušně běhaly W2K s Office 2000­/XP tak to chce alespoň rychlej disk a min 128MB RAM. Na iC 433, 8GB starej Seagate a 32MB se mi na jedný mašině W2K s pár nainstalovanými programy natahovaly cca 5­-7 minut !!! a vypínaly 3!!!. Na AMD K6II­-500 s 64MB RAM a rychlým 80GB diskem to jakž takž šlo, ale práce příjemná to nebyla.
Takže pokud půjde vývoj pořád cca stejně dál, tak to tak jednoduché asi nebude.
Něco jinýho jsou např. specializované stroje, terminály, řídící mašiny apod. ale to je jiná kapitola.
Odpovědět0  0
Borg (3) | 18.5.200422:51
Vidím, že se občas na světě najdou i jedinci, kteří mají na svět pohled ­"normálního­" uživatele a když jsem se podíval na Tvůj věk tak jsi u mě získal další body navíc. Moje zkušenosti jsou takové, že mladší uživatelé PC se honí za železem, zatímco spíše starší si pořizují to co opravdu využijí. Osobně se domnívám ­(s trochou nadsázky­) že chci­-li si na počítači zahrát tenis, tak je mi úplně jedno, zda diváci v hledišti mrkají nebo ne. Je pravdou, že mě osobně problematika 3D grafiky příliš nebolí ­- z her hraji šachy, mariáš nebo poker, popř. ještě tak staré dobré minové pole a jinak mě zajímají spíše tabulky, databáze a video. Na druhou stranu mě mnohdy bolí u srdce, když někteří ­"mládežníci­" debatují o tom, zda jim postačí grafika za 10 000 a procesor za tu samou cenu ­(však oni to rodiče rádi zaplatí­), zatímco jiní !mládežníci­" ­(a to Ti, kteří se umisťují v počítačových soutěžích­) obíhají bazary a zjisšťují kde nejlépe sehnat MB s gigovým celeronem tualatinem aby jim jejich PRÁCE běhala aspoň trochu svižněji.
Odpovědět0  0
Borg (3) | 18.5.200422:35
Myslím, že většina těch, kdo si dnes GF 6800 pořídí si ji rozhodně nepořídí na další čtyři roky. Podle mého názoru jde o jedince, kteří prostě MUSÍ mít to nej. Ovšem je samozřejmě pravdou, že v době kdy bude tato karta pro obyčejné smrtelníky cenově přijatelná už bude software využívající PS 3.0 patrně běžný. Proto rozhodně neodsuzuji to, že GF 6800 PS 3.0 podporujee ­- vždyť bez toho aby podpora PS 3.0 existovala ­(a obecně podpora čehokoliv nového­) by vývoj ustrnul. Na druhou stranu ovšem nepovažuji v dnešní době za problém pokud grafický akcelerátor PS 3.0 nepodporuje. Jiná situace bude samozřejmě za rok, ale dnes není rozhodně možno podporu PS 3.0 považovat za stěžejní parametr určující použitelnost grafického akcelerátoru.
Odpovědět0  0
DavesMan (187) | 21.5.200412:24
No, možná ani za rok.....VS a PS v.2.0 už tu jsou přes rok ­(nepočítám GF FX 5800, 5600, 5200 ­- ty jsou na to k ničemu, ale PRVN? DX9 kartu Radeona 9700 ­- tomu to s nima jde moc hezky;­-­)­) a co tu máme? 3D Mark 2003, no fajn, můžu se vytahovat se skóre, Gun Metal ­- pomalý HLSL, ještě k tomu nuda a teď tedy FarCry ­- jediná hra která za to stojí ­(relativně:­-­)­). OK, ale proč bych kupoval 9700 před rokem a půl, když něco rozumýho na ni vychází až teď, když už se stejně neprodává a máme tu její mladší sestřičky? Tohle bude stejná situace... Fandim ATI ­- dokonalá optimalizace a rychlost shaderů 2.0 začíná být důležitá právě teď, s nástupem her, které je budou využívat ­- a tam bude nová X800 jistě excelovat!
Uvidíme, co na nás šije šílený Carmack...podle screenshotů bych řekl, že s tim budou mít co dělat i nejnovější chipy jako GF 6800 a X800.
Odpovědět0  0
Borg | 14.5.200420:03
Vždy mě dokáže nadchnout jak se mnozí diskutující předhánějí s tím co jejich karta umí ­- a přitom mnohdy vědí jen o tom, že jde o parametr, který daný hardware podporuje, ale mnohdy již ne o tom, co daný parametr znamená. Nechci se příliš rozepisovat, ale PS 3.0 v principu znamená že hardware je schopen zpracovávat něco navíc. A neebude­-li k dispozici software, který by jej využil je jen pro parádu. Ostatně něco podobného byl mikroprocesor 80386, který spatřil světlo světa v roce 1985, ale software, který by jej uměl využít ­(a to ještě jen tak naoko­) se objevil až počátkem devadesátých let. A malá odbočka úplně někam jinam ­- ATi používám ve svých počítačích od roku 1991 a neměnil bych ji. Je pravdou, že se osobně za 3D výkonem příliš nehoním, takže ­"pařani­" se nad mou ATi R­-128 jen usmějí, ale na práci s videem je podle mého názoru ATi jednoznačně to nejlepší co je k dispozici. K těm co dumají na téma zda si mají pořídit X800 nebo 6800 ­- zkuste taky trochu sebekriticky popřemýšlet o tom, zda si kartu pořizujete proto že ji využijete nebo hlavně pro dobrý pocit z toho, že máte k dispozici to co jen můžete mít a jiní to nemají ­(obzvláště když v mnoha případech maminka nebo tatínek to rádi zaplatí­).
Odpovědět0  0
Zdeněk Kabát (474) | 13.5.200418:52
Pokud máte pár minut času, tak na Firingsquad se objevil opravdový flame mezi dvěma autory. Slovní přestřelka s opravdovými argumenty ­(ne jako někteří zde­), ale trochu delší:

http:­/­/www.firingsquad.com­/features­/nv40­-r420faceoff­/
(pokud se vám stránka nezobrazí, umažte pomlčku v adrese)
Odpovědět0  0
Elefant | 14.5.200410:19
:­-­)­) jo flamewar je to dobrej a dost rozsáhlej, ale ty argumenty co tam uvádí jsou fakt často ubohé. Ani jeden z nich se v GPU nevyznají na profi­-úrovni a pak ten Jakub, to je fakt síla, kam až se svou blbostí dokáže zajít :­-­)­)­).
Brandon mi připadá trochu ­"rozumnější­".
Odpovědět0  0
Creatorr | 13.5.200413:14
Urcite si jako pristi grafiku koupiim ATI ..ty kecy co tu pisou ze Nvidia je lepsi sou blaboly :­-­)­)­)
Nechci Nvidii kritizovat ale ten vykon co ukazuje v novych hrach je slabota za tu Nekrestanskou cenu .....
Kamos si koupil GF FX 5700 U ... a jako nic moc vykon , sice mam ja Gf 4Ti4200 ale rekl bych ze je to hotovej drak ­(skoda ze neumi DX9­) no a jeden znamej ma ATI R 9600XT a to mate videt ten Spickovej obraz ...to se Nvidii ani nezda ...a jde to plynule ...viz FARCRY ­(Nvidie ma obraz tokovej nejakej vybledlej i na G5700 zato u Ati vypada mnohem liip ­) proste pristi grafika je u mne jednoznacne ATI ....
Odpovědět0  0
[aMd]Mica | 13.5.200415:22
nebudem tu reagovat na to co je lepsie a co horsie, ale hram far cry na FX5900XT a obraz je uplne krasny. skor je dost pravdepodobne, ze tvoj znamy nema poriadne nastavenu gamma korekciu pripadne farebnu sytost priamo v ovladacoch. je tam dost roznych nastaveni a tak sa lahko moze stat, ze niekto sa dopusti neopravnenej kritiky len preto, lebo neprenikne hlbsie do problematiky vyladenia ovladacov.
Odpovědět0  0
Creatorr | 14.5.200411:25
netvrdim ze 5900Xt je slaba grafika ..ale 5700 neni zadna slava ve vykonu .. to uz se mi zda R9600XT lepsi nez 5700 :­-­) ... a ty uz si videl grafiku na ty ATIne ? ...rekl bych ze ty textury sou proste hezci ..nemuzu si pomoct :­-­)
Odpovědět0  0
TRTL | 13.5.20044:24
V DX9 při zapnutém 4xantialiazingu geforce6800 ztrácí dech a X800 jasně vede. Nová geforce bude muset být levnější než X800, jinak nevidím důvod, proč jí kupovat.
Odpovědět0  0
Watcher | 12.5.200415:56
Priznam se, ze jsem cely clanek nedocetl, ale v zaveru je snad receno temer vse. ATi opet neprestrelilo a nesnazi se prijit s necim inovatorskym na ukor kvality a spotreby. Shader Model 2.0 je uplne dostatecny ­(ze jo, avakare?­) a jestli dosahuje ATi lepsich vysledku v DirectX 9, je to znamkou skveleho zpracovani.

Kdyby melo ATi dalsich x desitek milionu tranzistoru pro fp32, akorat by se tim jadro zvetsilo a vyzarovalo by vice tepla. Proste Radeon X800 je neco, co dokaze i svoji jednoslotovou konstrukci prekonat GeForce 6800 v tech nejdulezitejsich hrach ­- tedy v novych. Bude to docela souboj ­- Doom III engine pro nVidii, ostatni DX9 pro ATi.
Odpovědět0  0
starmen (438) | 11.5.200423:50
... a zase tu jede flame. :­-D Co z toho máte :­-D.

Dá se nějak sledovat diskuze mailem aniž bych do diskuze musel přispět ?
Odpovědět0  0
Zdeněk Kabát (474) | 12.5.20047:10
Stačí použít tlačítko ihned pod komentáři, je to nadepsáno ­"Sledovat diskusi mailem­" a pokud jste prihlášen, zobrazuje se tam Vaše adresa ­(v opačném případě prázdná kolonka­).
Odpovědět0  0
starmen (438) | 12.5.20049:06
Já jsem trubka, děkuji.
Odpovědět0  0
avakar | 11.5.200416:18
stejne ten vykon bude nebude stat za nic jako u kazdy ATIny... vzdyt x800 nema ani shadery 3.0 a jsou neschopny udelat i 32­-bitovy vypocty. GeForce 6800 je vo dost lepsi, no a co ze vic topi, nvidia rulezzz!!!
Odpovědět0  0
Prcek | 11.5.200418:13
Jo jo přesně jak říkáš, hlavně R9800 PRO,XT a jim podobný byly vyložený propadáky :o­)­)­), je jen škoda že žádná nVidia nedosáhla ani poloviny výkonu ;­) a kavlitu obrazu ani nebudu komentovat. Až jednou vyrosteš a budeš si vydělávat Vlastní peníze, tak si kup jakoukoliv ATI a už jí z PC nevyndáš. nVidii si necháš jako zarážku pod dvaře.
Odpovědět0  0
avakar | 11.5.200418:25
mam geforce4 ti4200 a nevim proc bych si ji mel davat pod dvere. Ten vykon uplne staci, je lepsi nez nejakej blbej radeon... kamos uz mel dve ATIny a u kazdy mu neco neslo kvuli ovladacum na dve veci... a kdyz uz to rozchodil, tak mu padala obnovovaci frekvence na 60MHz, akorat na zkazeni voci! X800 bude stejnej srot!
Odpovědět0  0
Pedro.A | 12.5.200410:58
Ati a smejd ­- nenech se vysmat, to ze tvuj kamos je ultra lama ktera si neumi nastavit obnovovaci frekvenci v ovladacicch catalyst je jeho problem, je to dokonce pospsany i v navodech ale to by je musel umet cist kdyz na to neprisel sam, jinak GeForce 4 Ti4x00 byly posledni poradny karty od nVidie od ty doby zadna slava. Uvidime co 6800 v realu opravdu dokaze a zda si nebude potreba poridit malej temelin ­- kombinace 6800 Ultra a vyse taktovanej Intel ­(jadro Prescott­) je co do spotreby desiva
Odpovědět0  0
MaYo3 | 12.5.200416:02
Spletáš hlúposti. Mám AIW 9700Pro a nikdy som s ním problémy nemal. Takže tvoj kámoš je ľavý a radšej nech sa do peciek nemontuje. Mal som nVidiu Ti4600 a na tú dobu to bola pani grafárňa, ale momentálne nVidia na ATI nemá a musí sa poriadne snažiť aby si vydobyla predošlú slávu. Na frasa ti PSH3.0 a ostatné vecičky, keď poriadne sa nepoužívajú 2.0. Máš super moderné auto, len cesty nie sú, môžeš ho bdivovať len v garáži.
Odpovědět0  0
juja (47) | 14.5.20044:08
Heh: ­"obnovovaci frekvence na 60MHz­" ­- jůů, co to má za kosmírnej monitor, že zvládá refresh v MHz?
Odpovědět0  0
DavesMan (187) | 21.5.200412:26
Dobrej postřeh! Já jsem si toho ani nevšim! :­-)
Odpovědět0  0
irian | 11.5.200421:18
Jo zkus použít mozek a zamyslet se nadtím co píšeš za bláboly.Pixel Shader 3.0 zatím jsou ti uplně na hovno a 99,9% her pracuje jen s 2.0 shadery. Ty seš zase ten jeden nvidiofil, který onanuje nad svou gforce:­)­)­)
Jo a promiň , ale NV 40 je stejný propadák asi jak precsoty u intelu!..
Jo a podívej se pořádně na testy na síti a zjistíš, pokud seš tohoto schopen, že nvidia s tím svým monstrem z 220miliony tranďáky, je totální přestřel.Jo mimochodem, ale radši bych si dal do kompu X800, která je mimochodem objektivně výkonější a hlavně nemá to příkon jako malá továrna!!a nemusíš mít na její chlazení kilo mědi!
Pixel Shader 3.0 se stejně uplatní pořádně až tak za dva roky a to už ATI zase nakope zadek nvidi po třetí.
A to, že x800 s 12 papelines se vyrovná te tvojí GF6800, tak co potom radeon x800 s 16 papelines, to nvidia trochu opět nedala.
Odpovědět0  0
trok | 20.5.200423:41
...........Ty seš zase ten jeden nvidiofil, který onanuje nad svou gforce:­)­)­)...........

:­-­)­)­)­)­)­)­)­)­)­)­)­)­)­)
Ati is the BEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEST!!!!!!!!!!!!!
:­-­)­)­)­)­)­)­)­)­)­)­)­)­)
a du si onanovat nad svou ATI

:­-­)­)­)­)­)­)­)­))
Odpovědět0  0
trok | 20.5.200423:45
K­-­-­-­- že jsem sem lezl, nechat se strhnout fůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůj
Odpovědět0  0
irian_4of7 | 21.5.200417:48
Tak si ji hlavne nezapras at se ti nesekne vetrak:­)­)­)
Odpovědět0  0
danno (337) | 12.5.20048:50
zdvorilo povedane, PS3.0 a 32 bitova presnost shaderov je GF 6800tovke asi tolko platna ako 4x antialiasing u GeForce 2MX. Bola tam taka moznost, ale keby nebola, malokto by si to vobec vsimol. v praxi sa vyuzila az u dalsich generacii kariet.
Odpovědět0  0
xBl4d3x | 13.5.20040:06
Když mi řekneš jedinou HRU, kde tyhle funkce využiješ, tak má smysl se o tom bavit. Btw. X800XT má PS 3.0, ač je původně mít neměla, protože ATI ví, že je nic nevyužije...jenom proto, aby si na ně někdo neukazoval a neříkal takový nesmysly jako ty, tak je tam přidali...jediný k čemu jsou teď PS 3.0 třeba je jeden nápis na krabici navíc..
Odpovědět0  0
Radka | 13.5.200412:19
Podívejse na tohle ­"http:­/­/www.tomshardware.com­/graphic­/20030930­/radeon_9800­-30.html­"
a na spostu jiných testů.
Odpovědět0  0
Radka | 13.5.200414:47
Pokud umíš číst, nebo vyznat se v grafu, ta se podívej ­"http:­/­/www.xbitlabs.com­/articles­/video­/display­/ati­-nvidia­-roundup_9.html"
Odpovědět0  0
Fifi04 | 21.5.20049:33
nVidia patří mezi nejlepší výrobce pokujových topení na světě a ještě také její karty umí zobrazovat obrázky na monitor, a jak rychle :­). Nikdo nemůže tvrdit že firma která se píše z malým n na začátku je lepší než ATI. Ale musím přiznat že některé modely jsou alespoň stejně dobré. Můžeme to vidět na největších světových výrobcích, že pomalu migrují k ATI. ­(Hercules ­(sice už skončil, ale co­), ASUS, MSI, ....
PS:proti tomu není arguent!
Odpovědět0  0
danno (337) | 11.5.200414:36
uz viem, co
ked chcete spustit demo pre X800 ­- Ruby na R3xx­/RV3xx, tak skuste wrapper na http:­/­/www.users.on.net­/triforce­/ruby­/
su tam zjednodusene niektore shadery, takze to nevyzera az tak cool. a doporucuje sa nastavit AGP apreture size na 256 MB. slape to vraj len na kartach so 128MB a viac....
Odpovědět0  0
danno (337) | 11.5.200414:32
vcera som sem chcel nieco napisat, ale uz som zabudol co...
Odpovědět0  0
Štěpán Mrázek (372) | 11.5.20049:03
Omlouváme se všem, kteří do této diskuze chtěli včera přispívat, za nefunkčnost diskuzního enginu. Již je vše opraveno.

Štěpán Mrázek
Svět hardware
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.